Börja orientera

Nybörjarorientering

Vår orienteringsskola passar både nybörjare utan förkunskaper och de som redan provat på orientering och vill lära sig mera. Vi riktar oss till barn i skolåldern (6-12 år).

Vi leker, lär oss kartan och orienterar i skogen. Ingen behöver ge sig ensam ut i skogen om man inte vill.

Vår orienteringsskola ordnas på onsdagar med start i april 2024. Den passar både för nybörjare och för längre hunna. Läs mera här.

Utrustning

Det är tillåtet att bli smutsig och blöt när man orienterar. Välj kläder som du inte är rädd om och skor som inte är för hala.

Du får karta och kartplast från föreningen. Kompass behövs inte i början.

I Finland används ett elektroniskt stämplingssystem som heter Emit. Du får låna/hyra en emit-bricka på träningar och tävlingar tills du bestämmer dig för att köpa en egen.

Föräldrar

Orientering kan bli en gemensam idrott för hela familjen. Du kan börja orientera tillsammans med ditt barn eller gå en nybörjarkurs för vuxna (Femman ordnar en i april-maj). Du får vara en följeslagare på banan så länge ditt barn vill ha dig med.

Sen då? Ja, då kan du välja en egen bana. I orientering kan alla människor i åldrar delta i samma träningar och tävlingar.

Vad kostar det?

För att delta i verksamheten betalar man en medlemsavgift till föreningen samt en säsongsavgift till orienteringssektionen. Mer info om avgifterna och vad som ingår hittar du här.

Orienteringsskolan ingår i säsongsavgiften.

Tisdagsträningar

På våren har vi egna lektioner för orienteringsskolan. I juni fortsätter vi på föreningens teknikträningar på tisdagar. Här finns oftast banor av olika svårighetsgrad (och orienterare i alla åldrar).

Platsen för de här träningarna varierar. Kolla i Nimenhuuto-kalendern på Femman orienterings hemsida. Där står det också hur du hittar till träningen. Orienteringsskärmar används som vägvisning.

Här hittar du Nimenhuuto!

Skärmträffen

Motionsorienteringen i Vasaregionen heter Skärmträffen (Vaasarastit). Varje torsdag under sommarhalvåret ordnas en Skärmträff någonstans i Korsholm, Vörå eller Vasa. Det finns minst fyra olika banor. Du får se dem på förhand och välja vilken du vill ha. Alla under 20 år deltar gratis (för andra kostar det 6 euro).

Här hittar du Skärmträffen!

Du hittar Skärmträffar och all annan motionsorientering i hela landet på Rastilippu.fi.

Här hittar du Rastilippu!

Träningstävlingar

Här får du pröva på hur det är att starta på en startsignal och allt annat som hör till en tävling. Tillsammans med fem andra föreningar ordnar vi träningstävlingar för de upp till 16 år. Kom ihåg att anmäla dig på förhand då det är tävling!

Här hittar du mer info om träningstävlingarna!

Tävlingar

Vad kul om du vill börja tävla! Alla tävlingar finns på Irma, Finlands orienteringsförbunds tävlingskalender. Vi har också plockat in de tävlingar som finns nära i vår träningsdagbok. Den första tävlingen är ofta Ekorrstigsfinalen, en tävling för de under 16 år i Österbotten. Dessutom finns det också stafetter i orientering!

Här hittar du Irma (den nationella tävlingskalendern)!

Du behöver licens för att tävla.

Så här gör du om du vill tävla:

  1. Betala säsongsavgiften till IF Femman Orientering.
  2. Skapa ett konto på SuomiSport.
  3. Köp licens för orientering i SuomiSport.
  4. När du löst licensen kan du skapa ett konto på Irma (Orienteringsförbundet) och börja anmäla dig till tävlingar där.

Var aktiv och få pris

Kom ihåg att fylla i din träningsdagbok. Där kryssar du i när du deltar i träningar, skärmträffar, träningstävlingar och tävlingar. De som är riktigt aktiva får en pokal eller medalj. Visst är det ditt mål också?!

Här hittar du träningsdagboken!

Chans till pokal finns ju också på pokaljakten på hösten! Mer info kommer senare.

Eftersnack

Har du en karta så är chansen stor att någon kommer och frågar ”Hur gick det?”. Bli inte förskräckt, eftersnack är en del av orienteringen. Vi diskuterar och funderar hur vi hittade kontrollerna. Samtidigt lär vi oss mer!

Kontakt

Anette Möuts 050-354 5926 (anette.mouts(at)gmail.com) 

  • Hör av dig om du vill vara med i nybörjarnas eller juniorernas Whatsapp-grupp!
  • IF Femmans orienterare har en e-postlista. Vill du vara med på listan? Kontakta nicke(at)enlund.fi.
  • Föreningen använder Nimenhuuto som träningskalender. Här hittar du den!