Kilpailuohjeet

Kvarken-Viesti, Muustasaaressa 2.6.2024 

Viestiliigan 3. osakilpailu ja Lakeuden Viesti. H/D 10–12 kuuluu Etelä-Pohjanmaan alueen Kompassi-viestin sarjaan. 

Toimihenkilöt
Kilpailunjohtaja: Jan Torrkulla, torrkullaj@gmail.com, 040-7788753
Ratamestariryhmän johtaja: Andreas Hall
Valvoja: Juha Tuomisto, VaaSu
Tiedottaja: Josefin Torrkulla, josefin.torrkulla@gmail.com, 050-5410650
Tulospalvelu: Christoffer Granholm 

Kilpailusivut: https://femman.fi/orientering/tavlingar/kvarken-viesti/ 

Tuomarineuvoston puheenjohtaja: Tommy Joensuu (Brahe).
Tuomarineuvoston jäsenet: Sören Jansson (Falken), Maritta Nurmi (VaaSu).

Säännöt

Kilpailussa noudatetaan Suomen Suunnistusliiton kilpailusääntöjä sekä kilpailun järjestäjän kilpailuohjeita. Kilpailussa on piikkarikielto, nastarit ovat sallittuja. 

TV-lähetyksen seuraaminen kilpailun aikana on kilpailijoille, huoltajille ja valmentajille kielletty ”fair-play” hengessä. 

Huomioitavaa
Kilpailualueella on huono nettiyhteys. Varatkaa käteistä rahaa maksujen sujuvuuden varmistamiseksi. Myös Mobile Pay käytössä mutta nettiyhteyksien hitaus voi haitata. 

Pyydämme yleisöä ja kilpailijoita minimoimaan mobiilidatan käyttöä. Näin takaamme TV-lähetyksen ja kilpailukeskuksen toimintojen sujuvuuden. 

Kilpailualueella esiintyy punkkeja, kannattaa tarkistaa kilpailun jälkeen että niitä ei löydy iholta. 

Opastus ja paikoitus

Kisakeskus sijaitsee kovapintaisella tuulivoimalapuiston alueella. 

Kisapaikalle on tultava virallisen opastuksen kautta. Opastus tienumero 725 Larvintien ja tienumero 17747 Mullolantien risteyksestä josta ajoaikaa noin 7 min.
Navigointiosoite opastuksen alkuun Larvintie 226 (Mustasaari). Google Maps: Opastus 

Opastus on paikallaan kilpailupäivinä klo 8.00 alkaen. Paikoituksesta kilpailukeskukseen 300–1 000 m kävelymatka. 

Parkkimaksu 5 €/auto infosta ostettaessa. Liikenteenohjauksesta parkkilipun ostettaessa maksu 10€ ja vain käteisellä. Maksettu parkkimaksu on P-alueelta poistuttaessa kiinnitettävä tuulilasiin ja esitettävä paikoituksesta poistuessa. 

Saapuvista seurabusseista tulee ilmoittaa viimeistään pe 31.5. mennessä liikenteenohjauksesta vastaavalle tekstiviestillä (Tomas Lundqvist) 0500968723.
Myös matkailuautot voivat ilmoittautua etukäteen. Helpottaa paikoituksen järjestämistä. 

Matkailuautoilla yöpyminen kisakeskuksessa ei ole sallittu. 

Seuratelttoja saa pystyttää kilpailukeskukseen niille varatulle alueelle. Rajoitettu määrä aivan kilpailukeskuksessa. Lisää paikkoja löytyy noin 400 m päässä kilpailukeskuksesta. 

Liikenteenohjaajien ohjeita on noudatettava turvallisen ja sujuvan liikkumisen takaamiseksi. 

Maasto

Kilpailu tarjoaa vaihtelevia haasteita, sekä fyysisesti että suunnistuksellisesti. On alueita, jotka ovat erittäin yksityiskohtaisia ja teknisiä, on mukavia tasaisia kallioalueita, on kivisiä alueita ja on klassista pohjalaismaastoa korkeammalla aluskasvillisuudella. Vaikka liikumme Mustasaaren korkeimmalla kohdalla, korkeuserot ovat kohtalaisia.  

Katso myös ratamestarin lausunto. 

Maastossa voi olla liukasta, varsinkin jos on märkää. 

Maastosta voi edelleen löytyä hajonneen tuulivoimalasiiven osia mitkä kannattaa kiertää jos osuu kohdalle. 

Kielletyt alueet
Kilpailumaastoon meneminen on kielletty, muulloin kuin oman kilpailusuorituksen aikana. 

 Kilpailukartta
Mittakaava sarjoissa H21, D21, H/D 1416 ja Kunto 1:10 000. Sarjoissa H/D 150 ja H/D1012 mittakaava on 1:7500. 

Käyräväli 2,5 m. Kartoitus 2023-2024, Ari Salonen / Jarmo Pikkarainen. 

Tulostekartta 05/2024 muovikotelossa. Kartan koko on A4. Rastinmääritteet on painettu karttaan, ei irrallisia rastimääritteitä. Rastin koodi on kartassa myös rastin järjestysnumeron jälkeen (esim 1-91). Tarkista, että otat oikean kartan. Varakartan saa toimitsijalta. Mallikartta on nähtävillä vaihtoalueella.

Sarjat ja matkat
Ilmoitetaan erikseen kisasivulla https://femman.fi/orientering/tavlingar/kvarken-viesti/banlangder-ratapituudet/ 

Juoma- ja ensiapupaikat
Viestissä ei ole juomapisteitä. Ensiapupiste on kilpailukeskuksessa.

HUOM!
Maastossa ja kisakeskuksessa löytyy pieniä osia (lasikuitu ym.) tuulivoimasiivestä. Älä koske niitä!

Rastit, leimausjärjestelmä ja Emit

Mallirasti on nähtävillä opaspaalun vieressä. Kilpailussa käytetään Emit-leimausjärjestelmää. Rastit ovat mallirastin mukaisia. Tarkista korttisi kilpailukeskuksessa mallirastilla. Toimimattoman Emitin tilalle voit vuokrata uuden kilpailuinfosta 5€. 

Jokaisella osuudella/juoksijalla on oltava oma Emit, eikä samaa Emitiä voi käyttää eri joukkueissa. Osalla rasteista rastitunnus voi olla eri kuin rastileimasimen Emit-koodi eli näytöllisen Emitin näyttöön tulee eri numero kuin rastitunnus on. Kilpailussa on käytössä vaihto- ja maalileimaus. 

Vuokra-Emit lunastetaan kilpailuinfosta hintaan 5€. Vuokra-Emitit on palautettava maaliintulon jälkeen kilpailuinfoon. Palauttamatta jätetystä Emitistä peritään 95€. 

Juoksujärjestykset ja Emit-numerot
Viestijoukkueiden juoksujärjestykset on jätettävä IRMA-palveluun lauantaina 1.6 klo 18.00 mennessä. Määräaikojen jälkeen jätetystä muutoksesta peritään 10€/joukkue. Muutokset ja maksut kisainfoon viimeistään 1 tunti ennen lähtöä. 

Viestin kilpailumateriaali
Kaikissa sarjoissa käytetään kilpailunumeroa. Kilpailunumerot ja emit-tarkistusliuskat noudetaan infosta seuroittain. Kilpailunumeroiden kiinnitykseen omat hakaneulat. 

  1. Osuus – Valkoinen 
  2. Osuus – Vaaleansininen 
  3. Osuus – Keltainen 

Viimeinen rasti
Viimeinen rasti on sama kaikilla kilpailijoilla. Viimeisellä rastilla on useita leimasimia, joissa yhdessä on RR-tunnus ja muissa numerotunnus. Voit leimata millä tahansa viimeisen rastin leimasimella. Viimeisiltä rasteilta maaliin johtaa viitoitus, jota on noudatettava. Maaliviivalla on maalileimaus.

Keskeyttämiset ja hylkäykset
Keskeyttäneiden kilpailijoiden tulee saapua normaalisti vaihtoon/maaliin. Keskeyttänyt kilpailija ilmoittaa leimantarkistuksessa keskeyttäneensä. Hylätty tai keskeyttänyt joukkue saa jatkaa viestiä uusintalähdössä.

 GPS ja televisiointi 

Viestiliigan kilpailu televisioidaan IS-TV:n ja Ruudun kautta. Lähetyksen seuraaminen kilpailukeskuksessa omista mobiililaitteista on ehdottomasti kielletty kilpailijoille, huoltajille ja yleisölle! Kannattaa huomioida, että kisakeskuksessa mobiilidatan käyttömahdollisuus on rajallista. 

H/D21 viesteissä on käytössä GPS-seuranta kaikilla osuuksilla. GPS-seurantaan valituista joukkueista on nähtävillä oma listansa kilpailukeskuksessa. Joukkue, joka kieltäytyy seurantalaitteen kantamisesta, suljetaan kilpailusta. Seurattavat joukkueet saattavat muuttua kisan aikana, joten seuraa kuulutusta kilpailukeskuksessa. 

GPS liivit löytyvät sisäänkirjautumisen ulkopuolella. Oman GPS-liivin käyttäminen on sallittua. Seurantalaite asennetaan kilpailijalle järjestäjien avustamana sisäänkirjauksen jälkeen olevassa GPS-pisteessä. Seurantalaite ja GPS-liivi on pidettävä päällä 0-leimauksen (sisäänmenon) jälkeen siihen asti, kunnes kilpailijalta kerätään seurantalaite ja liivi pois leiman tarkistuksen jälkeen GPS-pisteellä. 

GPS-joukkueet
GPS-seurattavat joukkueet julkaistaan kisasivulla https://femman.fi/orientering/tavlingar/kvarken-viesti/GPS-lag-joukkueet/ 

Seurattavia joukkueita voidaan lisätä ankkuriosuudelle. 

Lähdöt ja vaihdot

Lähtö- ja vaihtoalueen sisäänpääsy avataan klo 9.30. Ensimmäisen osuuden kilpailijoita kehotetaan siirtymään Emit-kortin nollauksen kautta lähtöön n. 20 min ennen kyseisen sarjan lähtöaikaa. Emit-kilpailukortit luetaan osuuksittain järjestelmään sisäänlukuportilla, kilpailunumeron viivakoodi oltava näkyvillä.  Yhtä Emit-korttia saa käyttää kilpailussa vain kerran, ja vain yhdellä osuudella. Kirjautumisen jälkeen emit kortin nollaus suoritetaan valvotusti. (Neljä vilkahdusta osoittaa kortin toimivuuden).  

Viestin verryttelyalueella on WC.

Lähtöajat ja sarjat
● 10.00 H/D 1416, Kuntosarja ja H/D 150
● 10.10 H/D 1012 (RR/RR/TR)
● 11.00 Viestiliiga D21
● 12.30 Viestiliiga H21 

Kaikissa viestisarjoissa on kolme osuutta.

Mahdollinen lähdön siirto – Ukkonen
Sunnuntain sääennusteissä näkyy ukkosen riskiä. Ennusteiden tarkentuessa kilpailun johto voi päättää mahdollisista lähtöaikojen siirroista turvallisen kilpailun läpiviemisen varmistamiseksi. Päätös mahdollisista siirroista tehdään lauantaina kello 18 ja päätös ilmoitetaan tällä sivulla.

Erityisohjeet ensimmäiselle osuudelle
Lähtö- ja verryttelyalueelle siirrytään kuulutuksen ja opasteiden mukaan. Emit-kilpailukortit luetaan osuuksittain järjestelmään sisäänlukuportilla. Sisään lähtöalueelle pääsee lähtöryhmittäin. Lähtöpaikalla toimitaan kuuluttajan ja toimitsijoiden ohjeiden mukaisesti.  

Verryttelyalueella olevista infotauluista näet kilpailunumeroasi vastaavan lähtörivin ja lähtöpaikan. Lähtörivit on merkattu numerokyltein. Kilpailijat siirtyvät kuulutuksen ohjeiden mukaan numeronsa osoittamalle paikalle noin 4 minuuttia ennen lähtöhetkeä. 

Kartat jaetaan kilpailijoille käteen. Saadessaan kartan toimitsijalta kilpailijan on varmistettava, että hänellä on kilpailunumeroaan vastaava kartta. Oikean kartan lähdössä saaminen on kilpailijan vastuulla. 

Lähtö tapahtuu kuuluttajan ohjeiden mukaan. Kilpailija ei saa liikkua paikaltaan eteenpäin tai katsoa karttaa ennen lähtökäskyä. Varaslähdön ottaneet tai sen aiheuttaneet joukkueet hylätään. 

Myöhästyneet joukkueet saavat karttansa lähtölaukauksen jälkeen lähdön toimitsijalta. 

Sarjassa H/D1012 kartan saa avata toimitsijan luvalla 1 min ennen lähtöhetkeä. 

Vaihto
Vaihtoon tulevan kilpailijan vaihtoaika saadaan vaihtoleimauksesta maalin kohdalla. Kilpailija luovuttaa kartan toimitsijalle välittömästi vaihtoleimauksen jälkeen ja jatkaa edelleen karttatelineelle. Vaihtoon saapuva kilpailija ottaa karttatelineestä seuraavan osuuden oman joukkueensa numerolla varustetun kartan, jatkaa vaihtopuomille ja antaa kartan seuraavalle juoksijalle. Väärän kartan antaminen seuraavan osuuden kilpailijalle johtaa joukkueen hylkäämiseen. Jos vaihtoon saapuvan joukkueen seuraavan osuuden kilpailijan karttaa ei ole karttatelineessä, ilmoittaa vaihtoon saapuva kilpailija siitä vaihtotoimitsijalle ja kilpailijalle annetaan varakartta. Menetettyä aikaa ei hyvitetä kilpailussa. 

Vaihdon jälkeen kilpailija siirtyy leimantarkastukseen. Epäselvät tapaukset selvitetään itkumuurilla. 

Vuokratut Emit-kortit on palautettava maaliintulon jälkeen kilpailuinfoon. Palauttamatta jätetystä Emit-kortista peritään 95 €. 

Tien ylitys / Yleisö
Kaikissa sarjoissa tien ylitys. Tien ylityksessä on seurattava viitoitusta. Myös RR ja TR sarjojen reitti ja viitoitus samassa paikassa. Tien ylitys oivallinen paikka yleisölle seurata kilpailijoita.  

Maali
Naisten ja miesten sarjoissa sijoille 1–10 (muut sarjat sijoille 1-3) sijoittuvien joukkueiden maaliintulojärjestyksen ratkaisee maalituomari videokameran avustamana.  Sijoitus ratkeaa maaliviivalla. Maaliviivan jälkeen sijaitsevassa maalipisteessä suoritetaan leimaus, josta otetaan joukkueen maaliintuloaika. Seuraavat sijat ratkaistaan maalileimausajan perusteella (viestinomaisesti maaliin tulleet).
Maaliintulon jälkeen kilpailija jatkaa leimantarkastukseen. Maali suljetaan klo 16.00. 

H/D1012 (RR-RR-TR)
Maksimi-ikä on 12 vuotta ja yhteisikä on maks. 32 vuotta. H/D1012 sarjan joukkueessa pitää olla vähintään yksi tyttö. Ensimmäinen sekä toinen osuus ovat RR (rastireitti) ja kolmas osuus on TR (tutkireitti). 

Osuuksilla ei ole hajontaa. Rastireittiradoissa (RR) on karttaan merkitty viitoitus K-pisteeltä maaliin, jonka varrella rastit ovat. Maastoon tämä viitoitus on merkitty yhtenäisellä valkoisella nauhalla ja karttaan oranssilla viivalla. Viitoitukselta saa poiketa. HUOM! RR-radan lähtökolmio kartassa on K-pisteellä eikä vaihtopuomilla. Huoltajat voivat antaa ohjeita RR ja TR sarjan juoksijoille K-pisteelle johtavan viitoituksen varrelta (yksi huoltaja per seura). 

Rastit ovat mallirastin mukaisia ja niissä on RR1, RR2 jne. -tunnukset. Myös leimasinlaudassa on tämä sama tunnus. Rastit on leimattava numerojärjestyksessä. 

Tukireittiradan (TR) viitoitus on sama kuin rastireitin viitoitus. Rastit ovat hieman erillään viitoituksesta ja ne on merkitty tavallisin numerotunnuksin. Tarkista rastinmääritteistä numerokoodien vastaavuus. Sarjan TR-osuuksilla pätee sama 10 minuutin lisäaikasääntö puuttuvasta leimasta kuin RR-osuuksilla (eli puuttuva leima ei johda hylkäykseen). 

H/D1416
H/D1416 sarjassa yhteisikä maks. 45 vuotta ja vähintään yksi tyttö/joukkue. Kaikilla osuuksilla on hajonta. 

H/D150 
Joukkueen jäsenten yhteisiän on oltava vähintään 150 vuotta, alaikäraja 40 vuotta. 

Uusintalähtö
Tarvittaessa järjestetään uusintalähtö. Normaali vaihto lopetetaan 10 minuuttia ennen uusintalähtöä. Uusintalähdöstä tiedotetaan kuulutuksella. 

Karttojen palautus
Kartat palautetaan uusintalähdön jälkeen. Seuraa kuulutusta. 

Kuntosuunnistus
A-rata (3,9 km).
C-rata (2,0 km).
Hinta 20€ (EPSU-kortilla 15€). Emitvuokra 3€. Maksuvälineinä käy käteinen ja Mobile Pay
Ilmoittautuminen: Infossa.
Lähtö: Klo 10.1510.50 ja 11.0512.00. 

 Kilpailukeskustoiminnot 

Huom. Nettiyhteydet saattavat olla heikot. Kilpailuinfo palvelee klo 8.00 alkaen.  

Tulokset ovat nähtävissä tulostaululla sekä tulospalvelusivuilla.
https://femman.fi/orientering/tavlingar/kvarken-viesti/resultat-tulokset/ 

Palkintojenjako
Klo 11.30 HD12
Klo 11.40 HD16
Klo 13.30 D21
Klo 15.00 H21

H21/D21/HD16: Kolme parasta palkitaan palkintojenjaossa.
HD12: Kolme parasta EP:n kompassicupissa palkitaan mitalilla palkintojenjaossa. Kaikki saavat extra palkinnon infosta.
H150, D150 ja Kunto-viesti: Voittajat saavat hakea palkintonsa infosta.

Eteläpohjanmaan Kompassi-Viestin palkinnot kolmelle parhaalle joukkueelle jaetaan erikseen. 

WC
Kilpailukeskuksessa on WC:t ja pisuaari, lisäksi lähtö ja vaihtoalueella on WC:t 

Pukeutuminen / Pesu
Ei erillistä tilaa pukeutumiselle eikä pesupaikkaa.

Ravintola- ja myyntipisteet 
Lasagne (laktoositon), salaatii ja leipää 12€.
Kasvisgratiini (laktoositon, gluteeniton), salaatti ja leipää12€.
Ruokatarjoilu klo 11 jälkeen.
Kisakahviosta kahvia, teetä, virvoitusjuomia, pullaa ja makkaraa.
Ensisijainen maksumuoto käteinen. Myös Mobile Pay käy mutta sen käytössä voi esiintyä häiriöitä. 

Kisakeskuksessa on myös suunnistustarvikekauppoja. 

Ensiapu
Ensiapua on saatavilla kilpailukeskuksessa. 

Pelastussuunnitelma on nähtävänä netissä kilpailun kotisivuilla, sekä kilpailukeskuksessa infotaululla. 

Löytötavarat
Löytötavarat voi tuoda ja niitä voi kysellä infosta kilpailukeskuksessa. 

IF Femman