Börja orientera
Nybörjarorientering
Vår orienteringsskola passar både nybörjare utan förkunskaper och de som redan provat på orientering och vill lära sig mera. Vi riktar oss till barn i skolåldern (6-12 år).
Vi leker, lär oss kartan och orienterar i skogen. Ingen behöver ge sig ensam ut i skogen om man inte vill.
Orienteringsskolan 2025 startar måndagen den 14 april. Läs mera här.
Utrustning
Det är tillåtet att bli smutsig och blöt när man orienterar. Välj kläder som du inte är rädd om och skor som inte är för hala.
Du får karta och kartplast från föreningen. Kompass behövs inte i början.
I Finland används ett elektroniskt stämplingssystem som heter Emit. Du får låna/hyra en emit-bricka på träningar och tävlingar tills du bestämmer dig för att köpa en egen.
Föräldrar
Orientering är en idrott som hela familjen kan utöva tillsammans. Du kan börja orientera med ditt barn eller gå en nybörjarkurs för vuxna. Som förälder får du följa med på banan så länge ditt barn önskar stöd.
Och sedan? När ditt barn känner sig redo kan du själv välja en egen bana.
Orientering är en sport där människor i alla åldrar deltar i samma träningar och tävlingar – en aktivitet där alla kan utvecklas och ha roligt tillsammans.
Vad kostar det?
För att delta i verksamheten betalar man en medlemsavgift till föreningen samt en säsongsavgift till orienteringssektionen. Mer info om avgifterna och vad som ingår hittar du här.
Orienteringsskolan ingår i säsongsavgiften.
Föreningsträningar
På våren har vi egna lektioner för orienteringsskolan. Efteråt fortsätter vi med ett varierat program för juniorer och nybörjare under juni, augusti och första halvan av september. Veckodag, program och plats kan variera.
För att hålla dig uppdaterad om kommande träningar och aktiviteter rekommenderar vi att du går med i nybörjarnas WhatsApp-grupp.
Skärmträffen
Motionsorienteringen i Vasaregionen heter Skärmträffen (Vaasarastit). Varje torsdag under sommarhalvåret ordnas en Skärmträff någonstans i Korsholm, Vörå eller Vasa. Det finns minst fyra olika banor. Du får se dem på förhand och välja vilken du vill ta. Alla under 20 år deltar gratis (för andra kostar det 7 euro).
Du hittar Skärmträffar och all annan motionsorientering i hela landet på Rastilippu.fi.
Träningstävlingar
Här får du pröva på hur det är att starta på en startsignal och allt annat som hör till en tävling. Tillsammans med fem andra föreningar ordnar vi träningstävlingar för de upp till 16 år. Kom ihåg att anmäla dig på förhand så att du får en starttid!
Här hittar du mer info om träningstävlingarna!
Tävlingar
Vad roligt att du vill börja tävla! Alla tävlingar finns samlade i IRMA, Finlands orienteringsförbunds tävlingskalender. För många är Ekorrstigsfinalen den första tävlingen – en rolig och lärorik upplevelse för barn och ungdomar under 16 år i Österbotten. Förutom individuella tävlingar arrangeras även stafetter, och vi försöker alltid sätta ihop lag så att alla som vill får möjlighet att delta!
En nyhet för i år är att IF Femman deltar i Södra Österbottens kompassevenemang (Kompassicup 2025 – Etelä-Pohjanmaa). Dessa regionala tävlingar har en låg tröskel och fokuserar på att ge barn möjlighet att orientera på banor anpassade efter barnens färdigheter.
Här kan du läsa mer om vad det handlar om!
Här hittar du Södra Österbottens kompassevenemang!
I Kompasskuppen samlar deltagarna poäng baserat på sina individuella resultat i de olika tävlingarna. Resultaten följs upp per region på O-Skills, där hittar du också datum och platser för de kommande kompassevenemangen.
Här hittar du Irma (den nationella tävlingskalendern)!
Du behöver licens för att tävla.
Så här gör du om du vill tävla:
- Betala säsongsavgiften till IF Femman Orientering.
- Skapa ett konto på SuomiSport.
- Köp licens för orientering i SuomiSport.
- När du löst licensen kan du skapa ett konto på Irma (Orienteringsförbundet) och börja anmäla dig till tävlingar där.
Var aktiv och få pris
Kom ihåg att fylla i din träningsdagbok. Där kryssar du i när du deltar i träningar, skärmträffar, träningstävlingar och tävlingar. De som är riktigt aktiva får en pokal eller medalj. Visst är det ditt mål också?!
Här hittar du träningsdagboken!
Chans till pokal finns ju också på pokaljakten på hösten! Mer info kommer senare.
Eftersnack
Har du en karta så är chansen stor att någon kommer och frågar ”Hur gick det?”. Bli inte förskräckt, eftersnack är en del av orienteringen. Vi diskuterar och funderar hur vi hittade kontrollerna. Samtidigt lär vi oss mer!
Kontakt
Anette Möuts 050-354 5926 (anette.mouts(at)gmail.com)
Hör av dig om du vill vara med i nybörjarnas eller juniorernas Whatsapp-grupp!